How to calculate a percentage of a number
Learn the basics of how to calculate percentages of quantities in this easy lesson! To find a percentage of any number, use this generic guideline of TRANSLATION: Change the percentage into a decimal, and the word "of" into multiplication. See many examples below.
The concepts and ideas of this lesson are also explained in this video:
You have learned that to find 1% of a number means finding 1/100 of it. Similarly, finding 60% of a number means finding 60/100 (or 6/10) of it. In these expressions, the word “of” translates into multiplication: 1% of 90 → 1% × 90 OR 60% of $700 → 60% × $700. We can also write those percentages as decimals: 1% of 90 → 0.01 × 90 OR 60% of $700 → 0.6 × $700. This gives us another way to calculate the percentage of a number (or percentage of some quantity): 
To calculate a percentage of some number, change the
percentage into a decimal, 
Example 1. Find 70% of 80. Following the shortcut, we write this as 0.7 × 80. Remember that in decimal multiplication, you multiply as if there were no decimal points, and the answer will have as many “decimal digits” to the right of the decimal point as the total number of decimal digits of all of the factors. So when you multiply 0.7 × 80, think of multiplying 7 × 80 = 560. Since 0.7 has one decimal digit, and 80 has none, the answer has one decimal digit: 56.0 Thus, 0.7 × 80 = 56. You can also use “common sense” to reason it through logically: 0.7 × 80 must be less than 80, yet more than 1/2 of 80, which is 40. Since 7 × 8 = 56, you know that the answer must be 56—not 5.6 or 560. 
Example 2. Find 3% of $4,000. First write it as 0.03 × $4,000. Then multiply 3 × $4,000 = $12,000. Lastly put the decimal point where it gives the answer two decimal digits: $120.00. 
Example 3. Find 23% of 5,500 km. Write the expression as 0.23 × 5,500 km and use a calculator to calculate the product. The answer is 1,265 km. This answer makes sense because 10% of 5,500 km is 550 km, so 20% is 1,100 km. Thus 1,265 km as 23% of 5,500 km is a reasonable answer. 
1. "Translate" the expressions into multiplication by a decimal. Calculate.
a. 20% of 70 ______ × ______ = ______ 
b. 90% of 50 ______ × ______ = ______ 
c. 9% of 3,000 ______ × ______ = ______ 
2. "Translate" the other way: write the multiplications as expressions of "percentage of the number".
a. 0.6 × 50 _____% of ______ = ______ 
b. 0.03 × $400 _____% of ______ = ______ 
c. 0.08 × 6 _____% of ______ = ______ 
3. Use a calculator to find percentages of these quantities.
a. 17% of $4500  b. 67% of 27 m 
4. Use mental math to find percentages of these quantities.
a. 25% of 240 mi 
5. a. A lake has a 30km long shoreline. 6% of it is
sandy beach.
What percentage of the shoreline is not sandy beach?
6. Twenty percent of a university’s 4,000 students have a scholarship.
a. What percent of the students do not have a scholarship?
b. How many students have a scholarship?
8. Identify the errors that these children made. Then find the correct answers.
a. Find 80% of 50.
Gladys’s solution:

9. Find the expressions with the same value as 20% of $620.
0.02 × $620  $620 ÷ 5  $620 ÷ 10 × 2  2 × $62  

0.2 × $620  20 × $620  $620 ÷ 4 
11. The table below shows Andy’s usage of time in one day.
a. Calculate the time he spent in each activity.
Round
the minutes to the nearest minute.
b. Label the sections in the circle graph with the
name of each activity.

Andy’s Usage of Time

This lesson is taken from Maria Miller's book Math Mammoth Percent, and posted at www.HomeschoolMath.net with permission from the author. Copyright © Maria Miller.